Sanitair & verwarming

De kosten van een huis die afkomstig zijn van het sanitair en de centrale verwarming zijn zeker ook niet te onderschatten. Met duurzame maatregelen kan u eenvoudig enkele liters water sparen op een toiletbezoek of een douchebeurt en indien u dit over een periode van maanden of zelfs jaren bekijkt betekent dit al snel een besparing van enkele duizenden liters water.

Bij een douche kan u bijvoorbeeld een gewone douchekop laten vervangen door een waterbesparende douchekop. Dit scheelt bij een douche al snel enkele liters water per minuut en het verschil is bovendien amper te voelen. Een bad nemen verbruikt dubbel zo veel water als een douche, maar als u toch liever een bad neemt kan u er voor kiezen uw bad te isoleren zodat uw bad lang genoeg warm blijft en er tijdens het baden geen nieuw warm water moet worden toegevoegd.

Ook bij je toilet kunnen er veel kleine of grote besparende maatregelen getroffen worden. Een oude toilet gebruikt 9 of soms zelfs 12 liter per spoelbeurt. Moderne toiletten daarentegen hebben verschillende spoelstanden en verbruiken slechts 6 liter of 3 liter. Nog duurzamere toiletten hebben dan weer een spoelonderbreker waardoor je het spoelen vroegtijdig kan stoppen en nog meer water besparen.

Een ander belangrijk element is de verwarming van je huis. Ruim de helft van uw energiebudget gaat naar de verwarming van uw woning. In plaats van gewoon naar een leverancier te gaan van verwarmingstoestellen en een toestel te kopen is het belangrijk eerst een specialist zoals AVS in Lier aan te spreken om te kijken welk verwarmingstoestel het best past in uw woning. Niet elke woning heeft bijvoorbeeld de zelfde hoeveelheid warmte nodig en dan is een te zwaar toestel kopen weggesmeten geld. Bovendien bestaan er tegenwoordig ook veel systemen die overtollig water van het toilet en de douche of het bad terug in omloop brengt waardoor u, naast energie, ook nog water bespaart.